Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ΟΛΘ

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ΟΛΘ
|
Open Image Modal
Cranes stand unmanned on a dockside during a strike at the container terminal in Piraeus on October 12, 2009. The empty , due to the strike, container terminal is pictured on October 12, 2009 in Piraeus. Workers of the Piraeus Port Authority (OLP) continued their strike, protesting against the handover of terminal management services to China�s Cosco Pacific. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Για λόγους τυπικούς, αλλά χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πέντε αποφάσεις του, άνοιξε το δρόμο, για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς απέρριψε ως απαράδεκτες, αιτήσεις (προσφυγές) φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που στρέφονταν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, καθώς και της ΄Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (του 2014), για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.

Tο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ , με διαδοχικές αποφάσεις του 506 έως 510/2016, στο οποίο προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, απέρριψε τις προσφυγές, μμόνο για τρεις τυπικούς λόγους, χωρίς να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και να εξετάσει συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έθεταν οι φορείς.

Να σημειωθεί ότι, είχε προηγηθεί σύμβαση (κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008), με την οποία παραχωρήθηκε σε τρίτους έναντι αναταλλάγματος, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής του ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Οι προσφυγές απορρίφτηκαν κατ΄αρχήν ως εκπρόθεσμες, ενώ στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται ότι, δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Επιπλέον οι δικαστές έκριναν ότι, οι φορείς που προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, αφού δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις, νομιμοποιούνται να κινηθούν μόνο με προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.