Οικονόμου: Ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την Πατρίδα μας

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για οικονομία, ελληνοτουρκικά, Λατινοπούλου και Novartis.
Open Image Modal
J. Oikonomou
MotionTeam

Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη, εστίασε αρχικά στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και στις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία.

«Ανοίγει έτσι -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εθνική επιτυχία, καθώς με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει στην συνέχεια: «Ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την Πατρίδα μας για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών της. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που βιώσαμε μια τραγική και επώδυνη δωδεκαετία, βλέπουμε να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης».

«Να αντιληφθεί η Τουρκία την αδιέξοδη τακτική της»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με τους Τούρκους ομόλογους τους και για τον αν υπάρχει πιθανότητα εκτόνωσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι η χώρας μας που επιδιώκει την ένταση. «Ο αναθεωρητισμός δεν εξυπηρετεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξέφρασε την ευχή να αντιληφθεί η Τουρκία την αδιέξοδη τακτική της.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς νέα εργαλεία για να βοηθήσει κοινωνία και επιχειρήσεις»

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων και τις κυβερνητικές δράσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως είπε, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων  στους δικαιούχους για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν οι καταναλωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μίλησε και για τον μηχανισμό απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων  με την αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Επίσης αναφέρθηκε στην παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως αντίδοτο για τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

«Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα παρέμβαση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα καύσιμα. Εξετάζεται τόσο η αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης. Ξέρουμε τα προβλήματα, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των πολιτών, παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς εξελίξεις, και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα και δημιουργεί συνεχώς νέα εργαλεία για να βοηθήσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Με σύνεση, με υπομονή, με επιμονή, με σχέδιο, θα αντέξουμε και θα βγούμε όλοι μαζί και από αυτή την τεράστια δοκιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Αφροδίτη Λατινοπούλου

Ο κ. Οικονόμου δέχθηκε ερώτηση για την Αφροδίτη Λατινοπούλου και για την ¨πόρτα που έκλεισε¨ η ΝΔ στην πολιτεύτρια από τη Θεσσαλονίκη, μετά την ανάρτηση που έκανε για παχύσαρκα άτομα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες της παρουσιάστριας του Mega Δανάης Μπάρκα. Χωρίς να αναφέρει το όνομα της κ. Λατινοπούλου, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας αξιών και συμπεριφοράς σε όσους ανήκουν στη ΝΔ. Να σέβεσαι τα δικαιώματα των συμπολιτών σου και να μην παραβαίνεις αυτές τις αρχές».

 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας Novartis.