Αποσύρεται η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την αύξηση συντελεστών σε εισοδήματα από ακίνητη περιουσία

Αποσύρεται η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την αύξηση συντελεστών σε εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
Open Image Modal
Blueprint with wooden house and calculator
Gregor Schuster via Getty Images

Αποσύρεται μέχρι νεοτέρας η διάταξη του πολυνομοσχεδίου η οποία προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία προανήγγειλε από τη Βουλή και την ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και γι' αυτό παρακάλεσε τους βουλευτές να μη γίνει συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών στα ενοίκια καθώς μέχρι αύριο, Τετάρτη, η διάταξη θα αποσυρθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου και ότι θα ακούσει τους βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη από 1/1/2015 οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αυξάνονταν και συγκεκριμένα για εισόδημα έως και 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 15% (από 11%) και για το εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 35% (από 33%).

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε ψέμα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τη φορολόγηση διατηρητέων κτηρίων με ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της δυνατότητας δωρεάν εκχώρησής τους στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι φορολογούνται ως εισόδημα. «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ψάχνουμε να δούμε πως θα είναι η τελική διάταξη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε απόσυρση και δεύτερης διάταξης σύμφωνα με την οποία καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά.

Η διάταξη που προβλέπει τη μη υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικιών όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φορολογία.