Το «μπλόκο» Μπάιντεν στην πώληση του TikTok και οι κίνδυνοι παραβίασης δεδομένων

Η συμφωνία που ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση Τραμπ, βρίσκεται στο στόχαστρο του νέου Προέδρου.
Open Image Modal
Mario Tama via Getty Images

Το σχέδιο των ΗΠΑ για αναγκαστική πώληση του αμερικανικού τμήματος του TikTok σε ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Oracle Corp. (ORCL 0,89%) και της Walmart Inc. (WMT 0,55%) έχει αναβληθεί επ ’αόριστον, δήλωσαν άτομα εξοικειωμένα με την κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκινήσει μια ευρεία αναθεώρηση των προσπαθειών του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας από κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας του TikTok - η οποία καθοδηγείτο από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - έχει ατονίσει από το περασμένο φθινόπωρο. Οι συζητήσεις έχουν συνεχιστεί μεταξύ εκπροσώπων της ByteDance και αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αυτές οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των δεδομένων και στους τρόπους αποτροπής της πρόσβασης στις πληροφορίες που συλλέγει το TikTok για τους Αμερικανούς χρήστες, από την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν αναμένεται επικείμενη απόφαση σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν το TikTok, καθώς η διοίκηση Μπάιντεν καθορίζει τη δική της απάντηση στον πιθανό κίνδυνο ασφάλειας που δημιουργεί η συλλογή δεδομένων από κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

«Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση των δεδομένων των ΗΠΑ που να καλύπτει το πλήρες φάσμα των απειλών που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Έμιλι Χορν. «Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο που ενέχουν κινεζικές εφαρμογές και άλλα λογισμικά που λειτουργούν στις ΗΠΑ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξετάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπό το φως μιας ολοκληρωμένης κατανόησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε.»

Ο Τραμπ πέρυσι διέταξε την απαγόρευση του TikTok, με στόχο την εξαναγκαστική πώληση της δημοφιλούς εφαρμογής σε έναν όμιλο με αμερικανικό πλειοψηφικό πακέτο.

Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων των Η.Π.Α. - μια διυπηρεσιακή ομάδα που παρακολουθεί τους κινδύνους ασφαλείας σε διασυνοριακές επιχειρηματικές συμφωνίες - διέταξε επισήμως την ByteDance να εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Το TikTok ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό εφετείο στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο να αναιρέσει την εντολή εκποίησης, χαρακτηρίζοντάς την αυθαίρετη και παρορμητική. Επίσης είπε ότι ήταν η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να συζητήσει άλλους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφάλειας.

Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί, ξεχωριστές αποφάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου έχουν εμποδίσει την κυβέρνηση να κλείσει του TikTok. Η πιο πρόσφατη απόφαση στις 7 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η εκτελεστική εντολή του Τραμπ πιθανότατα υπερέβη την εξουσία του, βάσει του Διεθνούς Νόμου περί Οικονομικών Δυνάμεων Έκτακτης Ανάγκης.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Επιτροπής Εξωτερικών Επενδύσεων στις ΗΠΑ και του TikTok για την επίλυση της κατάστασης συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ένας από τους οποίους είπε ότι πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους για τη διαχείριση των δεδομένων του TikTok, τα οποία δεν θα απαιτούν μια πλήρη πώληση.

Η κινεζική εφαρμογή TikTok έχει χαρακτηριστεί ως απειλή εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος για τα δεδομένα των χρηστών.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε πιθανώς διαφορετική έκβαση από αυτήν του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανέφεραν ειδικοί, εν μέρει επειδή το TikTok δεν αντιμετωπίζει πλέον την απειλή ενός επικείμενου κλεισίματος. Οποιαδήποτε πώληση θα απαιτούσε επίσης την έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.

Στις 18 Φεβρουαρίου, αναμένεται η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην δικαστική ένσταση του TikTok κατά της εκτελεστικής εντολής του Τραμπ. Στο μεταξύ το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εντολή του Τραμπ.

Ένας άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που πιθανότατα θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της σχετικής πολιτικής είναι ο Πίτερ Χάρελ, ο οποίος είναι τώρα ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τα διεθνή οικονομικά και την ανταγωνιστικότητα.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Χάρελ επικρότησε τις προτάσεις για πιο επιεικείς προσεγγίσεις στα προβλήματα που παρουσίασε το TikTok.

«Συμφωνώ απόλυτα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ το TikTok είναι να γίνει η εφαρμογή, ηγετική δύναμη στη διαφάνεια και την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων, αντί να απαγορευτεί», είπε ο Χάρελ το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως η Walmart συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την TikTok, προχωρώντας στην παροχή αποθηκευτικών χώρων και υποστήριξης των αποστολών για πωλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής.