TruthGPT: Και ο Έλον Μασκ στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Ανακοίνωσε πλατφόρμα ΑΙ που θα ανταγωνιστεί αυτές της Microsoft και της Google.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είπε τη Δευτέρα πως θα λανσάρει μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης την οποία αποκαλεί «TruthGPT» προκειμένου να ανταγωνιστεί αυτές που προσφέρουν η Microsoft και η Google.

O ίδιος επέκρινε την OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft και είναι πίσω από το ChatGPT, επειδή, όπως ισχυρίστηκε «εκπαιδεύτει την ΑΙ να λέει ψέματα» και είπε ότι η OpenAI έχει γίνει ένας «closed source», «κερδοσκοπικός» οργανισμός σε «στενή συμμαχία με τη Microsoft». Ακόμη κατηγόρησε τον Λάρι Πέιτς, συνιδρυτή της Google, πως δεν παίρνει στα σοβαρά το θέμα της ασφάλειας της ΑΙ.

«Θα αρχίσω κάτι το οποίο αποκαλώ ‘TruthGPT’, ή μια τεχνητή νοημοσύνη αναζήτησης της μάξιμουμ αλήθειας που προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος» είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο Fox News.

Όπως είπε, το TruthGPT ίσως είναι «ο καλύτερος δρόμος προς την ασφάλεια», που θα είναι «μάλλον απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους».

«Απλά αρχίζουμε αργά. Αλλά θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια τρίτη επιλογή» είπε ο Μασκ, ο οποίος «κλέβει» ερευνητές από τη Google για να αρχίσει μια startup ανταγωνιστική στην OpenAI, όπως είπαν στο Reuters άτομα ενημερωμένα για το θέμα.

Ο Μασκ τον προηγούμενο μήνα προέβη σε εγγραφή/ καταχώρηση μιας εταιρείας ονόματι X.AI Corp στη Νεβάδα, με τον ίδιο ως διευθυντή και τον Τζάρεντ Μπέρτσολ, διευθυντή του οικογενειακού γραφείου του Μασκ, γραμματέα.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα αφού ο Μασκ και μια ομάδα ειδικών τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας ζήτησαν μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία. Ο Μασκ επίσης επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για την ΑΙ στη συνέντευξη με τον Κάρλσον, λέγοντας ότι η ΑΙ «είναι πιο επικίνδυνη από, πχ, προβληματικό σχεδιασμό αεροσκάφους ή συντήρηση παραγωγής ή κακή παραγωγή αυτοκινήτων...έχει τη δυνατότητα καταστροφής πολιτισμού».

Όπως σημείωσε, για παράδειγμα, μια εξαιρετικά «έξυπνη» ΑΙ μπορεί να γράψει απίστευτα καλά και πιθανώς να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Επίσης έγραψε σε tweet το Σαββατοκύριακο ότι είχε συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν ακόμα στον Λευκό Οίκο και του είχε πει ότι η Ουάσινγκτον έπρεπε να ενθαρρύνει την επιβολή κανόνων στην ΑΙ.

Ο Μασκ ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της OpenAI το 2015, μα αποχώρησε από το συμβούλιο της εταιρείας το 2018. Το 2019 έγραψε ότι είχε φύγει από την OpenAI επειδή έπρεπε να εστιάσει στην Tesla και τη SpaceX.

Επίσης έχει γράψει ότι άλλοι λόγοι για την αποχώρησή του από την OpenAI ήταν το ότι «η Tesla ανταγωνιζόταν την OpenAI για κάποιους από τους ίδιους ανθρώπους και δεν συμφωνούσα με κάποια από αυτά που ήθελε να κάνε η ομάδα της OpenAI».

Με πληροφορίες από Reuters