Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μην παίζετε παιχνίδια με το «Μακεδονία» μας

Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μην παίζετε παιχνίδια με το «Μακεδονία» μας
Open Image Modal
Ognen Teofilovski / Reuters

«Δεν υπάρχει εναλλακτική, μην παίζετε παιχνίδια με τη “Μακεδονία” μας» δήλωσε μέσω Twitter ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καλεί τους «υπεύθυνους αρχηγούς» να ενωθούν για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ- απευθυνόμενος στην ουσία προς την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζάεφ  δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο (για την ακρίβεια, ήταν μόλις στο 36,6%). Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν παραιτείται, ενώ η αντιπολίτευση- και συγκεκριμένα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE- εξαπολύει πυρά εναντίον του, τονίζοντας πως η συμφωνία δεν πήρε νομιμοποίηση από τους πολίτες και η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της.

Σημειώνεται πως, παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του.