Η συμβολή και τα όρια του κ. Γιούνκερ

Η παρουσία του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΕΒ είναι πλούσια σε συμβολισμό, εφόσον στέλνει το μήνυμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και της αναγκαίας προσαρμογής ύστερα από την εγκατάλειψη αριστερών πειραμάτων που δεν οδηγούν πουθενά. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας βοήθησε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά το χαμένο έδαφος του 2015 και του 2016 μπορούμε να το καλύψουμε μόνο με τις δικές μας προσπάθειες. Οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. κινδυνεύουν να πάνε χαμένες επειδή η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να στηρίξει τη βιομηχανία, τις εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή οικονομία και τα start-ups.
|
Open Image Modal
ARIS MESSINIS via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ είναι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας. Το απέδειξε πριν ένα χρόνο όταν είχε δρομολογηθεί η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ριζοσπαστικό πείραμα Τσίπρα - Βαρουφάκη είχε φέρει σε οριακή κατάσταση την ελληνική οικονομία και πολλοί ισχυροί παράγοντες της Ευρωζώνης - χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόϊμπλε - ήθελαν να απαντήσουν στην πρόκληση Τσίπρα με την τακτική του οδοστρωτήρα.

Χρειάστηκε όλο το διπλωματικό κεφάλαιο που διαθέτει ο κ. Γιούνκερ και όλη η πολιτική του γοητεία για να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις, να αξιοποιηθούν σταθεροί υποστηρικτές της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως η Γαλλία και να υποστηριχθεί ο κ. Τσίπρας στο «άδειασμα» του κ. Βαρουφάκη και της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματοποίηση μιας στροφής 180 μοιρών σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Η παρουσία του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΕΒ είναι πλούσια σε συμβολισμό, εφόσον στέλνει το μήνυμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και της αναγκαίας προσαρμογής ύστερα από την εγκατάλειψη αριστερών πειραμάτων που δεν οδηγούν πουθενά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας βοήθησε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά το χαμένο έδαφος του 2015 και του 2016 μπορούμε να το καλύψουμε μόνο με τις δικές μας προσπάθειες. Οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. κινδυνεύουν να πάνε χαμένες επειδή η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να στηρίξει τη βιομηχανία, τις εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή οικονομία και τα start-ups. Το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» έχει σαν βασικό στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η πλήρης αξιοποίησή του όμως εμποδίζεται από την έλλειψη του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος, την υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα και τα γνωστά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Το «πακέτο Γιούνκερ» στηρίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν μπορεί να καλύψει κυβερνητικά λάθη και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γιούνκερ απέδειξε ότι είναι ο σημαντικότερος και συνεπέστερος φίλος της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά η έξοδος από την κρίση στην οποία παραμένουμε με δική μας ευθύνη, είναι δική μας υπόθεση.