Πετρελαϊκός κολοσσός επενδύει στις ΑΠΕ και την ηλιακή ενέργεια - Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης

Εκθεση της IEA αναφέρει οτι έως το 2025 οι ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τον άνθρακα.
Open Image Modal
Marcus Lindstrom via Getty Images

«Στροφή» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάνει ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, η οποία θα  επενδύει 13,53 εκατομμύρια δολάρια στην αυστραλιανή εταιρεία ενέργειας 5B, που ειδικεύεται στην ηλιακή τεχνολογία.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Βρετανικός κολοσσός προωθεί την επένδυση στην 5B μέσω της θυγατρικής της BP Ventures στην Αυστραλία ενώ στρέφεται πλέον εκτός από τους υδρογονάνθρακες και στις ΑΠΕ που θεωρεί ότι είναι το μέλλον στην ενέργεια.

«Η ταχέως αναπτυσσόμενη ηλιακή τεχνολογία της 5B επιτρέπει τη γρήγορη, εύκολη και χαμηλού κόστους εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας», ανέφερε η ανακοίνωση της BP.

Η αυστραλιανή εταιρεία 5B υποστηρίζει ότι το σύστημά της 5B Maverick είναι «ένα πλήρως προκατασκευασμένο ηλιακό πάρκο που κάθε συστοιχία 5B Maverick αποτελείται από έως και 90 ηλιακές μονάδες».

Μέσω της τεχνολογίας αυτής μπορεί και δίνει πάνω από 60 μεγαβάτ ηλιακής τεχνολογίας παγκοσμίως, με έργα που βασίζονται στην Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η επένδυση θα επιτρέψει στην 5Β να επεκταθεί περαιτέρω παγκοσμίως και να επενδύσει στις ΑΠΕ», πρόσθεσε η πετρελαική εταιρεία.

 Το πετρέλαιο είναι το παρόν και οι ΑΠΕ το μέλλον

«Το σημερινό ενεργειακό σύστημα βασίζεται κυρίως στους υδρογονάνθρακες» τόνισε ο  Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney λέγοντας ότι η στρατηγική της BP επικεντρώνεται πλέον στην ταυτόχρονη επένδυση σε υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ στο πλαίσιο της ενεργειακής της  μετάβασης.

«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, περισσότερο από ποτέ αυτή τη στιγμή, είναι μια συζήτηση και το μέλλον της ενέργειας και πως μπορούμε να φτάσουμε εκεί», είπε ο Looney στο CNBC.

«Η στρατηγική που εξακολουθεί να εφαρμόζει η BP στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, είναι οι επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες γιατί εκεί είναι το παρόν αλλά και στις ΑΠΕ όπου είναι το μέλλον», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2022 προβλέπει μια σημαντική στροφή στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή σημαντικής αστάθειας και γεωπολιτικής έντασης.

«Η πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε μια πρωτοφανή δυναμική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνουν η μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα.