Λύση erga omnes στο Σκοπιανό και... εντός της κυβέρνησης

Λύση erga omnes στο Σκοπιανό και... εντός της κυβέρνησης
Open Image Modal
Menelaos Myrillas / SOOC

Τις κυβερνητικές αντιφάσεις και στον τρόπο χειρισμού του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων επιχειρεί να αναδείξει η ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι επιτελείς της οδού Πειραιώς μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας, έτσι και στις έν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, δημιουργούν σύγχυση για τις θέσεις της χώρας, ενώ η διακηρυγμένη θέση του για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας.

Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι αυτή η πολυφωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση και για το Σκοπιανό, ακυρώνει εκ των πραγμάτων τα οποία περιθώρια της συναίνεσης που αξιώνει το Μέγαρο Μαξίμου από την αντιπολίτευση, όταν την ίδια στιγμή, ο Πάνος Καμμένος διακηρύσσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπλοκάρει τη συμφωνία που επιζητεί ο κ. Κοτζιάς.

Στην ουσία του ονοματολογικού με φόντο και τη νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ως τεράστιο λάθος να δοθεί στα Σκόπια οποιοδήποτε προσωρινό καθεστώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έναντι δεσμεύσεων των Σκοπιανών που θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μάλιστα οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν τη θέση του κόμματος τους να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπιανών εγκατάλειψη των αλυτρωτικών ισχυρισμών και απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς από το Σύνταγμά τους.

Σημειώνουν δε με νόημα ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης, ενιαία και συνολική λύση και όχι μια συμφωνία που μπορεί –όπως έγινε και στο παρελθόν– να μην εφαρμοστεί ποτέ. Η όποια λύση πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στις διμερείς, αλλά και τις πολυμερείς σχέσεις των Σκοπίων.

Η αντίθεση αυτή, μάλιστα, δικαιολογείται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί επαναφέρουν ξανά τις τελευταίες ημέρες το θέμα του δημοψηφίσματος στην χώρα τους για την οποιαδήποτε συμφωνία.

Και σε αυτό παραδόξως δεν απαντά η κυβέρνηση, ενώ από μόνο του οποιοδήποτε δημοψήφισμα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Επομένως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίον η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι όλα πρέπει να γίνουν απολύτως σαφή πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων.