Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς από Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία

Η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Ιαπωνίας στον χώρο της άμυνας πέραν των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Open Image Modal
Peter Nicholls via Reuters

Η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία συγχωνεύουν τα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς τους σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Ασίας η οποία είναι η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Ιαπωνίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας πέραν των ΗΠΑ από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμφωνία έχει σκοπό να τεθεί σε υπηρεσία ένα προηγμένο μαχητικό πρώτης γραμμής από το 2035, συνδυάζοντας το βρετανικό πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS), γνωστό και ως Tempest, με το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X σε ένα εγχείρημα ονόματι GCAP (Global Combat Air Programme) όπως ανακοινώθηκε σε κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών την Παρασκευή.

Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του μεγαλύτερου γείτονά της και να δώσει στη Βρετανία μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας σε μια περιοχή- κλειδί για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην τήρηση της βασιζόμενης σε κανόνες, ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης, που είναι ακόμα πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε σε μια περίοδο κατά την οποία αυτές οι αρχές αμφισβητούνται, και οι απειλές και η επιθετικότητα αυξάνονται» ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή ανακοίνωση.

Εν μέσω αυτού που εκλαμβάνεται ως επιδείνωση της περιφερειακής σταθερότητας, η Ιαπωνία αυτόν τον μήνα θα ανακοινώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων που αναμένεται να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες περίπου στο 2% του ΑΕΠ σε διάστημα πέντε ετών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως η χώρα του έπρεπε να παραμείνει στην αιχμή της αμυντικής τεχνολογίας και ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Του σχεδιασμού του νέου αεροσκάφους θα ηγηθούν η βρετανική ΒΑΕ Systems, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo. Θα έχει προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κυβερνοπόλεμο, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. Στο πρόγραμμα θα μπει και η MBDA, μαζί με τις Mitsubishi Electric Corp, Rolls Royce, IHI Corp και Avio Aero.

Οι τρεις χώρες ωστόσο έχουν ακόμα να ξεκαθαρίσουν κάποιες λεπτομέρειες ως προς το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, περιλαμβανομένων μεριδίων εργασιών και το πού θα λάβει χώρα η ανάπτυξη. Η Βρετανία θέλει επίσης η Ιαπωνία να βελτιώσει το πώς παρέχει άδειες ασφαλείας σε εργολάβους που θα εργαστούν στο αεροσκάφος, είπαν στο Reuters πηγές ενημερωμένες σχετικά με τις συζητήσεις.

Στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να μπουν και άλλες χώρες, είπε η Βρετανία, προσθέτοντας πως το μαχητικό, που θα αντικαταστήσει τα Typhoon και θα πλαισιώνει τον στόλο των F-35 της, θα είναι συμβατό με μαχητικά που πετούν στις αεροπορίες άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Η επιβεβαίωση για τα σχέδια αυτά έρχεται αφού εταιρείες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία εξασφάλισαν την επόμενη φάση μιας πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη ενός μαχητικού επόμενης γενιάς που θα μπορούσε να είναι σε υπηρεσία από το 2040.

Με πληροφορίες από Reuters