O Τσίπρας στη Βουλγαρία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB

Πότε αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί.
Open Image Modal
STEFAN SAUER via Getty Images

Ολιγόωρη διακοπή της προεκλογικής του εκστρατείας κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων.  Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. 

Από την πλευρά της η Ελλάδα προωθεί τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμαστε σε έργα όπως ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο σχεδιαζόμενος πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή. Όλα αυτά τα έργα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Ο IGB αποκτά ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες.