Αιφνιδιασμός από την ΕΚΤ: Δραστικότερα του αναμενομένου τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης

Αιφνιδιασμός από την ΕΚΤ: Δραστικότερα του αναμενομένου τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης
Open Image Modal
President of European Central Bank Mario Draghi is on his way to a press conference following a meeting of the governing council in Frankfurt, Germany, Thursday, March 10, 2016. The European Central Bank cut all its main interest rates, expanded its bond-buying stimulus program, and offered new cheap loans to banks, making an unexpectedly aggressive effort to boost inflation and economic growth in the 19 countries that share the euro. (AP Photo/Michael Probst)
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέβασε το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0% από το 0,05%, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η ΕΚΤ επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τα 60 δισ. τον μήνα στα 80 δισ. ευρώ. Το σχέδιο επίσης περιλαμβάνει την αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς και δημοσίου χρέους. Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων στο -0,4% από το -0,3%. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν περισσότερο για να καταθέτουν κεφάλαια στην ΕΚΤ, και έχει σκοπό να ενθαρρυνθούν περισσότερο να δανείζουν από το να «αποθηκεύουν»/ αποταμιεύουν ρευστό.

Σημειώνεται πως στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης στο 0,25%, καθώς και έναρξη νέας σειράς τεσσάρων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης τετραετούς διάρκειας, για περαιτέρω φθηνή ρευστότητα μακροπρόθεσμα στις τράπεζες.

Η γενικότερη εντύπωση είναι ότι το πακέτο αυτό των μέτρων ήταν πιο δραστικό από ό,τι αναμενόταν, και οι αντιδράσεις των επενδυτών φαίνονται θετικές. «Μια τράπεζα που είναι πολύ δραστήρια όσον αφορά στην παροχή δανείων στην πραγματική οικονομία, μπορεί να δανείζεται περισσότερο από μια τράπεζα η οποία επικεντρώνεται σε άλλες δραστηριότητες» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Με το σημερινό εκτενές πακέτο αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, παρέχουμε σημαντικά κίνητρα για να αντισταθμίσουμε τα αυξημένα ρίσκα στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι η σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 2,5% στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 13 Ιανουαρίου ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωσε άνοδο 3,6%.

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές ήταν οι μετοχές που κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την απόφαση της ΕΚΤ, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3%. Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit ενισχύθηκε κατά 11%, με την Societe Generale να σημειώνει άνοδο κατά 6,6% και την Deutsche Bank επίσης να καταγράφει κέρδη 6,7%.