Σε τέσσερα χρόνια, 270 παραγωγές στην Ελλάδα δημιούργησαν τζίρο 492 εκατ. ευρώ

Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΕΚΟΜΕ στο περιθώριο της ΔΕΘ.
Open Image Modal
Από τα γυρίσματα της ταινίας «The Enforcer», με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, στην οδό Εθνικής Αμύνης στην Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2021.
MotionTeam

Χωρίς κίνητρα δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν επενδύσεις, σε κάθε επίπεδο. Στην Ελλάδα, τα πάντα άλλαξαν το 2018 με την εισαγωγή των κινήτρων cash rebate και tax relief, που αφορούν τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, που δίνουν την ευκαιρία διεθνώς να προβληθεί η Ελλάδα και να ενισχυθεί ο τουριστικός της αντίκτυπος.

Θυμόμαστε διεθνείς παραγωγές του παρελθόντος, τον Ζορμπά και τα Κανόνια του Ναβαρόνε, που από μόνες τους έφεραν εκατομμύρια τουριστών στη χώρα μας, να χορέψουν συρτάκι και να πάνε στην Κρήτη και στη Ρόδο και όπου αλλού έγιναν γυρίσματα. Ακόμα και το πρώτο Mamma mia, δημιούργησε κύμα τουριστών στις Σποράδες.

Προς επίρρωση των παραπάνω, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece στη ΔΕΘ, με θέμα: «Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: δημιουργία υποδομών, παραγωγή περιεχομένου και διεθνής εξωστρέφεια», το ΕΚΟΜΕ ανακοίνωσε ότι τα επενδυτικά κίνητρα (cash rebate 40%, tax relief 30%) που διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία το ΕΚΟΜΕ και η δημιουργία και λειτουργία του εθνικού δικτύου Film Offices προκάλεσαν εκτόξευση της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα, οδηγώντας σε νέα άνθιση το ελληνικό σινεμά και την ελληνική τηλεοπτική παραγωγή.

Από τον Απρίλιο 2018 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 270 έργα (εγχώριες και ξένες παραγωγές) έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα cash rebate, με τη συνολική επένδυση στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 492 εκατομμύρια ευρώ ενώ δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 65.400 θέσεις εργασίας, δίνοντας ουσιαστική ώθηση  στην απασχόληση στον οπτικοακουστικό κλάδο και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

Χάρη στην επιτυχία αυτή, η Ελλάδα τοποθετείται πλέον στο χάρτη της παγκόσμιας οπτικοακουστικής παραγωγής, γεγονός που συμβάλλει στην εξωστρέφεια της εγχώριας επαγγελματικής κοινότητας αλλά και στον επαναπροσδιορισμό του brand Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συζήτηση στην εκδήλωση, επικεντρώθηκε στην επιχειρηματική διάσταση του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα, στα χρηματοδοτικά κίνητρα για ανάπτυξη της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, στον επενδυτικό νόμο και στις fast-track αδειοδοτήσεις, καθώς και σε όλες τις σχεδιαζόμενες ενέργειες (δημιουργία υποδομών, όπως κινηματογραφικά στούντιο, παραγωγή ανταγωνιστικού ελληνικού περιεχομένου, προώθηση ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις αγορές του εξωτερικού), προκειμένου η χώρα μας να βρεθεί στο άμεσο μέλλον στο επίκεντρο της οπτικοακουστικής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, τονίστηκε το γεγονός ότι πέρα από τις διεθνείς παραγωγές, η επιτυχής λειτουργία των κινήτρων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προϋπολογισμών και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση των ελληνικών παραγωγών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών (με παραδείγματα όπως οι κινηματογραφικές ταινίες «Ευτυχία» και «Σμύρνη μου Αγαπημένη» της Tanweer Productions, και οι τηλεοπτικές σειρές «Άγριες Μέλισσες» της JK Productions για τον ANT1 και «Maestro» της Foss Productionsγια το Mega). 

Εξάλλου, συζητήθηκαν εργασιακά θέματα που άπτονται της οπτικοακουστικής παραγωγής, η επένδυση στη δημιουργία υποδομών, όπως στούντιο για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές υψηλού προϋπολογισμού, που εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η παραγωγή υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών ελληνικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, η διεύρυνση των πωλήσεων των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών στις διεθνείς αγορές, καθώς και η επιρροή της τεχνολογικής εξέλιξης (streaming platforms, social media, metaverse) στον οπτικοακουστικό κλάδο. 

Στην εκδήλωση, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της Enterprise Greece στην ενδυνάμωση της θέσης της χώρας στο διεθνές επιχειρείν και ειδικότερα στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών.