Μητσοτάκης: Όσους απειλούν ότι θα έρθουν τάχα ένα βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας

Μακρόν για ελληνοτουρκικά: Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα
Open Image Modal
.
CHRISTIAN HARTMANN via REUTERS

«Μαζί πιο ισχυροί», ήταν η φράση με την οποία συνόψισε την σχέση Ελλάδας – Γαλλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε τη ρητή δέσμευση του: «Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα. Αυτή η Στρατηγική Εταιρική Σχέση που έχουμε δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο», θυμίζοντας παράλληλα ότι πριν από περίπου έναν χρόνο οι δύοο ηγέτες είχαν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα.

Εστιάζοντας στην τουρκική επιθετικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα γνωρίζει από γειτονικές απειλές και ότι θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στον Γάλλο Πρόεδρο.

«Η δική μας απάντηση σε αυτή την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Όσους απειλούν ότι θα έρθουν τάχα ένα βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η χώρα κινείται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της συνεργασίας που έχουν Ελλάδα και Γαλλία, σημείωσε ότι η Ελλάδα κρατά ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και υπογράμμισε: «Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές συμμαχίες».

 

 

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους πριν από την επίσημη συνάντηση τους, αναφέρθηκαν στα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τους, όπως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής στάσης καθώς και για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, συμφωνώντας ότι θα συνεχιστεί η στήριξη τους προς αυτήν.

Στην αρχή των δηλώσεων του ο Εμμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τη βοήθεια που έστειλε στη Γαλλία ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι και η Γαλλία είχε σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2021, όταν αντιμετώπισε και αυτή τον κίνδυνο των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.