3αλφα: Περιήγηση στον θεσσαλικό κάμπο, εκεί που τα όσπρια έχουν ονοματεπώνυμο

Η εταιρεία, που το 1968 τυποποίησε και συσκεύασε τα όσπρια, που μέχρι τότε πωλούνταν χύμα, σήμερα επενδύει στους Έλληνες παραγωγούς.
|
Open Image Modal
.
3άλφα

Στην απεραντοσύνη του θεσσαλικού κάμπου, στη γωνιά της Ελλάδας που το μάτι χάνεται και ο σπόρος βρίσκει εύφορο έδαφος, μια ομάδα παραγωγών ένωσε τις δυνάμεις της με μια ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση παράγοντας «όσπρια με ονοματεπώνυμο».

Η πρωτοβουλία ανήκει στην νέα γενιά της «3αλφα». Μιας εταιρείας με ιστορία 55 ετών, που το 2009 προσέγγισε Έλληνες παραγωγούς σε 5 αγροτικές περιοχές, από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία, αλλάζοντας τις συνθήκες παραγωγής και θέτοντας αυστηρούς κανόνες ποιότητας στην καλλιέργια των οσπρίων. 

Σε μια παρόμοια πρωτοβουλία, η περιήγηση στα καταπράσινα χωράφια του κάμπου, έφερε αυτούς τους πολύτιμους καρπούς στο πιάτο μας απολαμβάνοντας νέες γεύσεις σε παραδοσιακά πιάτα.   

Open Image Modal
Ρεβίθια με κατσικίσιο τυρί.Μια γευστική στάση στη Λάρισα.
3άλφα
Open Image Modal
.
3αλφα

Πρωτοπορία με ονοματεπώνυμο

Η 3αλφα, που το 1968 έγινε η πρώτη που τυποποίησε και συσκεύασε τα όσπρια, που μέχρι τότε πωλούνταν χύμα, κάνει σήμερα τη διαφορά, επενδύοντας στους Έλληνες παραγωγούς και στις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής γης.

Μέσα από τους παραγωγούς της, καλλιεργεί φασόλια στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, γίγαντες στην Καστοριά και τη Φλώρινα και φακές, φασόλια, ρεβίθια σίτο και λαθούρι (φάβα) στον κάμπο της Λάρισας - τον δεύτερο μεγαλύτερο σιτοβολώνα της χώρας, που καλύπτει το 36% της έκτασης της Θεσσαλίας και δίνει ταυτότητα και ζωή στην αστική ύπαιθρο της περιοχής.

Σε αυτό τον κάμπο, με τα επικλινή εδάφη που παρέχουν καλή στράγγιση, έχουν αναπτυχθεί οι καλλιέργειες οσπρίων και άλλων εναλλασσόμενων καλλιεργειών (αμειψισπορά).

Τo ξηρό μικροκλίμα που παρατηρείται στην Θεσσαλία, κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες όπως αυτές των οσπρίων.

Ενενήντα παραγωγοί, σε 10.000 στρέμματα γης, σπέρνουν το φθινόπωρο φακή που συλλέγεται στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού. Η σπορά του ρεβιθιού και της φάβας, γίνεται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή τους στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 

Open Image Modal
Παραγωγοί της Λάρισας - Μας ξενάγησαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις ανησυχίες τους.
3άλφα

Σήμερα, ένα δίκτυο με πάνω από 250 παραγωγούς σε όλη τη χώρα, συνεργάζεται με την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της «3αλφα», η οποία επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής, ακολουθώντας ένα ιδιωτικό Πρωτόκολλο «3αλφα» που βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές.

Στόχος αυτού του πρωτοκόλλου, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η σωστή χρήση πόρων, όπως το νερό, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και η μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να παράγουνται ποιοτικά προϊόντα ενώ παράλληλα προστατεύεται ο καταναλωτής και στηρίζεται οικονομικά ο παραγωγός.

Μια υγιή συνεργασία, που δίνει στους αγρότες/παραγωγούς προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο προϊόν τους το οποίο διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα κοινά- συμβατικά της αγοράς. 

Open Image Modal
3άλφα

Από την πλευρά της, η «3αλφα» διασφαλίζει ότι τα προϊόντα που βάζει στα ράφια με το όνομά της, είναι ασφαλή για κατανάλωση καθώς η πρώτη ύλη είναι πιστοποιημένη αφού φέρει και την επωνυμία του παραγωγού, του αγροτεμαχίου από το οποίο προήλθε, την ημερομηνία συγκομιδής του και το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων που έχει δεχθεί.

Μια συνεργασία που δίνει στον καταναλωτή ασφάλεια, ότι το προϊόν δεν έχει χημικά υπολείμματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα και ότι παράγεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Στην μεγάλη ελληνική οικογένεια της «3αλφα» τα προϊόντα του Έλληνα παραγωγού έχουν την θέση που τους αξίζει από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό και η εταιρεία, δημιούργησε νέες συσκευασίες οσπρίων, που φέρουν το λογότυπο της «Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα», με τη χρυσή σήμανση πάνω στην συσκευασία για να ξεχωρίζει στο ράφι. 

Open Image Modal
3άλφα

Η «3αλφα», από το 1968 που δημιουργήθηκε, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Πολλοί από τους 110 εργαζομένους της είναι παιδιά και εγγόνια ανθρώπων που συνέβαλλαν στην άνθιση της επιχείρησης. Σήμερα κατέχει 30% μερίδιο αγοράς στα όσπρια, 10% μερίδιο αγοράς στο ρύζι και εξάγει τα πιστοποιημένα προϊόντα της σε 25 χώρες.