Δεν θα υπάρξει χιλιομετρική χρέωση διοδίων στην Αττική Οδό

Η νέα σύμβαση θα προβλέπει σταθερή χρέωση 2,5 ευρώ, σε όλη τη διαδρομή.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τέλος στα σενάρια για διόδια με χιλιομετρική χρέωση στην Αττική Οδό, έβαλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τη Β φάση του διαγωνισμού παραχώρησης.

Στη σημερινή παραχώρηση η χρέωση είναι 2,80 ευρώ, σε όλη τη διαδρομή και αυτό ήταν θέμα συζήτησης πολλών ετώ, δηλαδή πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο δίκαιη πολιτική, καθώς πληρώνει το ίδιο αντίτιμο κάποιος που εισέρχεται από το αεροδρόμιο και εξέρχεται στην Ελευσίνα (και το αντίστροφο), με κάποιον που μπαίνει σε μια έξοδο και βγαίνει στην επόμενη.

Ο Κώστας Καραμανλής, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη σχετικές γνωματεύσεις αρμοδίων, ανέφερε ότι στη νέα σύμβαση, από τον Νοέμβριο του 2024 και μετά, ο παραχωρησιούχος που θα αναλάβει για 25 χρόνια θα πρέπει να έχει ενιαία τιμή χρέωση 2,50 ευρώ, ίσως επειδή προβληματίζονται ότι αν υπάρξει χιλιομετρική χρέωση, ενδέχεται να εμφανιστεί μποτιλιάρισμα σε κάποιες εξόδους. Κι αυτό θα ήταν ένα πολύ πιθανό σενάριο. Όμως και τώρα, σε ώρες αιχμής, το μποτιλιάρισμα είναι χιλιομέτρων κι αυτό δεν έχει λυθεί. 

Αρα, τα νέα έργα, η σύνδεση με Λ. Κύμης και τη Καλυφτάκη, μπορεί να αποσυμφωρήσουν την κατάσταση και κυρίως η ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου, ώστε να κυκλοφορούν λιγότερα οχήματα. 

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Β φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν περάσει και τα 8 επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον:

- ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.

- INC S.p.A. (GRUPPO FININC)

- Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE

- Ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – FS ARK HOLDCO S.a.r.l.

- Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO S.A.

- Ένωση προσώπων CORE INFRASTRUCTURE FUND III SCS (VAUBAN) – DIF INFRA 6 PARTICIPATIONS 5 B.V. – EGIS PROJECTS S.A.

- Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD

- Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.