Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

Open Image Modal

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Παράπονα πίσω από τις κλειστές πόρτες

Open Image Modal

Με παράπονα ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του νέου γύρου συναντήσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς η οποία έλαβε χώρα στον απόηχο του άρθρου των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ στο οποίο το Ταμείο τόνισε ότι η Αθήνα είναι υπεύθυνη τόσο για τη λιτότητα όσο και για τα νέα μέτρα αφού συμφώνησε με τους Ευρωπαίους. Κυβερνητική πηγή εξερχόμενη των συναντήσεων δήλωσε σχετικά ότι «εκφράσαμε το παράπονό μας ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs» Σημείωσε δε, ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμερίζονται αυτή τη θέση».

2. Οργή για το ΔΝΤ (από όλους)

Open Image Modal

Είχε προηγηθεί η μεγάλη αντίδραση, από όλες τις πλευρές) για τα όσα ανέφεραν οι Τόμσεν και Όμπστεφελντ στο άρθρο τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον Guardian (σε ένα κείμενο με τίτλο «Φειδωλοί με την αλήθεια») ασκεί δριμεία κριτική στο ΔΝΤ και υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμα». Η Κομισιόν απαντά ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, ενώ ο ESM δηλώνει έκπληκτος με τις απόψεις του ΔΝΤ.

3. Αναστασιάδης: Ο πατριωτισμός από καθ' έδρας δεν χρειάζεται

Open Image Modal

Οι «εξ Ελλάδος επισκέπτες» πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, ή δική τους κωμόπολη, ή δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή, δήλωσε σε εκπομπή του κυπριακού σταθμού «Σίγμα» ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας πως «ο πατριωτισμός από καθ' έδρας δεν χρειάζεται».

4. Tο «πακέτο Τσίπρα» για τα νησιά

Open Image Modal

Τριάντα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο. Στο «πακέτο Τσίπρα» για τα νησιά δεν περιλαμβάνεται μόνο η αναστολή στην αύξηση του ΦΠΑ, καθώς, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι «ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων». Διαβάστε αναλυτικά.

5. Συμφωνία για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι

Open Image Modal

Συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Χαλέπι επετεύχθη μεταξύ των Σύριων ανταρτών και του συριακού καθεστώς. Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση των ανταρτών από τους θύλακες που κρατούν στο ανατολικό Χαλέπι. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τους Σύριους αντάρτες, με συνεγγυητή την Τουρκία.