Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η οικονομική ύφεση θα είναι παρατεταμένη

Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία, τη βιομηχανία και την ανάκαμψη.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι διαχειριστές κινδύνων αναμένουν μια παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Τα δύο τρίτα των 347 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα τοποθέτησαν τη μακρά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών τους για τους επόμενους 18 μήνες.

Οι μισοί από τους διαχειριστές κινδύνων αναμένουν πτωχεύσεις και ενοποίηση της βιομηχανίας, αποτυχία ανάκαμψης των βιομηχανιών και υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων.

Open Image Modal
Red sign on window informing that the business is closed due to covid-19
Warchi via Getty Images

«Η κρίση έχει καταστρέψει ζωές και τα προς το ζην. Προκάλεσε μια οικονομική κρίση με εκτεταμένες επιπτώσεις και αποκάλυψε τις ανεπάρκειες του παρελθόντος», δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι κινδυνεύουν να απορριφθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ανέφερε η έκθεση, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια «πράσινη ανάκαμψη».

«Εχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και να οικοδομήσουμε καλύτερες οικονομίες που είναι πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η Ζαχίντι.