Η δυναμική της SKY express με νέα, «πράσινα» αεροσκάφη

Προστιθέμενη αξία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η συνεχής ανάπτυξης της εταιρείας.
Open Image Modal
SKY express

Γιγαντώνεται η SKY express, η οποία πέρασε σε άλλο επίπεδο. Η εταιρεία που κάποτε επιχειρούσε στα ελληνικά νησιά με ελικοφόρα αεροσκάφη, τώρα διαθέτει στον στόλο της και ολοκαίνουργια Airbus, συνδέοντας την Αθήνα και με πολλούς προορισμούς στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξή της, αποδίδει οφέλη και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που διαπιστώνει ότι μια ακόμα ελληνική εταιρεία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του προορισμού, αλλά και της ταξιδιωτικής κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές πτήσεις της το 2022, ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50% ξεπερνώντας τις 49.000, καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού. Οι επιβάτες της, το 2022, σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας τους 3.500.000, αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο Airbus Α320neo στον στόλο. Επίσης, το 2022 τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της εταιρείας υπερτριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 267 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού.

Παράλληλα με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού, το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20%, αποδεικνύοντας τη δυναμική της εμπορικής πρότασης της εταιρείας, της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας, αλλά και συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης κοντά στα επίπεδα του 2019.

Όλα αυτά απέφεραν και 390 νέες θέσεις εργασίας, με το προσωπικό να ανέρχεται στους 619 εργαζομένους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το 2020 ήταν έτος πανδημίας, με την οικονομία να είναι κλειστή και τις επιπτώσεις της να είναι συντριπτικές, η εταιρεία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά προχώρησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, βάσει του οποίου δημιούργησε και υλοποίησε το επιχειρησιακό της μοντέλο.

Με τον τρόπο αυτό, άλλαξε τα δεδομένα της ελληνικής αεροπορικής αγοράς και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, καθώς χάρης στα στοιχεία του Eurocontrol, η SKY express αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022, σε σχέση με το 2019.

Βάσει, δε, των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η SKY express αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 5.691.609 επιβάτες.

Open Image Modal
Ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express και η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Vasilis_Maroukas

Παράλληλα, χάρη και στη Skyserv, την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης του ομίλου ΙΟGR στον οποίο ανήκει η SKY express, κατέγραψε τα συγκριτικά λιγότερα προβλήματα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε πολύ απαιτητική για όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Εξάλλου, η εταιρεία χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία της Google, πέτυχε στοχευμένη και εξατομικευμένη επικοινωνία στους υποψήφιους ταξιδιώτες σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα η SKY express να βρεθεί στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που αύξησαν την online επισκεψιμότητά τους σε σχέση με το 2019. 

Τώρα, στο Β’ τρίμηνο του 2023 η εταιρεία θα παραλάβει τα δύο πρώτα της Α321neo αεροσκάφη, τη μεγαλύτερη έκδοση της οικογένειας Α320. 

Κατόπιν τούτων, το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σημαίνει: 5.000 τόνοι χαμηλότερο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  το χρόνο ανά αεροσκάφος, περίπου 50% χαμηλότερο αποτύπωμα θορύβου συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς Airbus, 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου ανά θέση και μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης κατά 926 χλμ.

Επιπλέον, με βελτιωμένο διαθέσιμο χώρο ανά επιβάτη, τα νέα αεροσκάφη συνδυάζουν εργονομία, άνεση και πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους, προσφέροντας στους επιβάτες της SKY express αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

«Η προσθήκη  των δύο πρώτων μας AIRBUS A321 neo, αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική μας πορεία, η οποία θωρακίζεται συνεχώς με νέες ιδέες, νέα προϊόντα και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας», ανέφερε ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express.

Ενώ η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, τόνισε ότι: «Η SKY express είναι πραγματικά ένα μοναδικό success story για το αεροδρόμιό μας, για την πόλη μας, αλλά και συνολικότερα για την ελληνική και τη διεθνή αεροπορική αγορά».

«Το γεγονός ότι έχει υπερ-τετραπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2019 – 2022 , παρουσιάζοντας τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι, συνέβη σε μια χρονική περίοδο, η οποία υπήρξε κρίσιμη για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό».

«Η ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή πορεία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το εξαιρετικό, σύγχρονο και ”πράσινο” αεροπορικό προϊόν, τη σωστή στρατηγική και την ενθουσιώδη ομάδα των ανθρώπων της εταιρίας που καθημερινά σχεδιάζουν το αναπτυξιακό μέλλον της»