Οικονόμου: Ο Ερντογάν θα λάβει τις απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και προπαγάνδα», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Open Image Modal
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Eurokinissi

Με σκληρή γλώσσα κατά της τουρκικής ρητορικής και των ανυπόστατων ισχυρισμών του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην τοποθέτηση του από αυτόν που αρχικά είχε προγραμματίσει, απόφαση που ελήφθη μετά τι κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα είναι μία απάντηση με ψυχραιμία και με επιχειρήματα που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί κάποιος το βήμα του ΟΗΕ όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματική στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία είναι πια εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι οφείλει πρώτα να το σέβεσαι ο ίδιος. Η Τουρκία να απαντήσει γιατί δεν σέβεται συμφωνίες που έχει υπογράψει, γιατί εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και προπαγάνδα», ανέφερε –μεταξύ άλλων- για τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν ο Γιάννης Οικονόμου, χρησιμοποιώντας και τον όρο «fake news». «Η χώρα μας τηρεί μια αυστηρή αλλά πολύ δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες χιλιάδων μεταναστών να περάσουν από τον Έβρο στο ελληνικό έδαφος ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα σώζει ζωές στο Αιγαίο.

Μετά από ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ή από το ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να τεθεί κάτι από την Ελλάδα, όμως την κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή το πιθανότερο είναι να μην θέσει τέτοιο θέμα αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να τεθεί υπό άλλες συνθήκες.

 ″Δεν εξετάζεται σύμπραξη με την Ελληνική Λύση”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε επίσης για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο την στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, επανέλαβε ότι ο εκλογικός χρόνος θα τηρηθεί ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζει η κυβέρνηση κάποια σύμπραξη με την Ελληνική Λύση, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται –«εμείς κοιτάμε τη Δύση και αυτοί την Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά-  και σημείωσε ότι «δεν θεωρούμε ότι μέσα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης η ΝΔ θα χρειαστεί κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση».