Τη Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη και Μπάιντεν

Τουρκική προκλητικότητα και ενεργειακά τα βασικά θέματα της ατζέντας. Την Τρίτη 17/5 ο πρωθυπουργός μιλά στο Κογκρέσο.
|
Open Image Modal
Μητσοτάκης και Μπάιντεν
Eurokinissi

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (ώρα Αμερικής) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ενώ μία ημέρα μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το δεύτερο που κάνει ως πρωθυπουργός, λόγω των διεθνών εξελίξεων, της πρόσφατης κύρωσης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και των προκλήσεων από την Άγκυρα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον  «ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται, γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη» και συμπληρώνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αναδείχτηκαν και με την απόφαση του Λευκού Οίκου να υπογράψει την τροποποίηση της πενταετούς πλέον Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Η ατζέντα της συζήτησης με τον Τζο Μπάιντεν

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα είναι ευρεία και θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει αυτό της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.

Ένα άλλο βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι το ενεργειακό,  καθώς όπως έχει σημειώσει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που εφόσον επιτευχθεί, αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της οποίας προβλέπεται να αναβαθμιστούν περισσότερο περιοχές της χώρας όπως η Αλεξανδρούπολη.

 Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.). Θα πρόκειται για την πρώτη ομιλία αυτού του είδους από το 2019 και η πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Έχει μεσολαβήσει μόνο μία εξ αποστάσεως εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ανεπίσημη συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με Αμερικανούς πολιτικούς ενώ έμφαση θα δώσει στις επαφές του με εκπροσώπους της ομογένειας.

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής*

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.