ΕΕ: Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το 2024 για απεξάρτηση και από το ρωσικό LNG

Παρότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το LNG ρέει άφθονο στην Ευρώπη.
Open Image Modal
CHINA DAILY via Reuters

Η επάρκεια φυσικού αερίου, μετά την μεγάλη μείωση των ροών από τη Ρωσία, παραμένει ο μεγαλύτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον επόμενο χειμώνα.

Έχοντας υπερβεί το στόχο για μείωση κατά 15% της ζήτησης για φυσικό αέριο (έφτασε το 20%) αυτόν τον πρώτο δύσκολο χειμώνα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια, η ΕΕ θα προτείνει την παράταση των έκτακτων μέτρων έως το 2024.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ενέργειας της ΕΕ Καντρί Σίμσον, που μίλησε στο Bloomberg, ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% είχε αρχικά τεθεί έως και το τέλος Μαρτίου. Όμως η ΕΕ αντιλαμβάνεται τώρα, ότι είναι απαραίτητη η παράταση του χρονικού ορίου ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια στον εφοδιασμό για τον επόμενο χειμώνα.

Ο επόμενος στόχος είναι να γεμίσουν οι αποθήκες στο 90% πριν από τον επόμενο χειμώνα, καθώς τόσο η ΕΕ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρούν πιθανές τις ελλείψεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε περίπτωση ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.

Η ΕΕ ενέκρινε μια σειρά έκτακτων μέτρων πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες ενώ σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό τον επόμενο μήνα για κοινές αγορές φυσικού αερίου, με τις συμβάσεις να αναμένεται να υπογραφούν τον Ιούνιο.

Τέλος και το ρωσικό LNG

Η αγορά θα παρακολουθεί στενά τον ρυθμό αναπλήρωσης των χώρων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς στοχεύει να μειώσει σημαντικά και την προμήθεια ρωσικού LNG, το οποίο ωτσόσο ρέει άφθονο στην Ευρώπη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σίμσον υποστηρίζει ότι η ΕΕ θέλει να σταματήσουν και αυτές οι αποστολές με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην ανανεώσουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία μόλις λήξουν τα τρέχοντα..

Η ΕΕ έλαβε περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Ρωσία το 2022, καθιστώντας την χώρα τη δευτερη μεγαλύτερη αγορά LNG για την Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ..

«Μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε εντελώς από το ρωσικό LNG το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», είπε ο Simson.

«Η δέσμευση να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τη Ρωσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε μακροπρόθεσμη διασφάλιση στους αξιόπιστους εταίρους μας ότι η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή».