ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι «πράσινες» πτήσεις του μέλλοντος: Το παράδειγμα της AEGEAN

Η ελληνική εταιρεία αποτελεί σημαντικό case study για την υιοθέτηση καλών περιβαλλοντικών πρακτικών από τον κλάδο των αερομεταφορών.
Open Image Modal
AEGEAN

Για τον κλάδο των αερομεταφορών, η έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του δεν είναι μέρος μιας σύγχρονης τάσης. Παρά το γεγονός ότι ευθύνεται μόλις για το 10% του αποτυπώματος συνολικά του τομέα των μεταφορών, ο κλάδος εδώ και δεκαετίες καταβάλλει επιτυχημένες προσπάθειες για να καταστήσει πιο «πράσινη» ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του, με τα αποτελέσματα να καθίστανται σε βάθος χρόνου κάτι παραπάνω από εμφανή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημερινά αεροσκάφη καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερα καύσιμα ανά χιλιομετρική θέση σε σχέση με τα πρώτα εμπορικά jet της δεκαετίας του ’60.

Το παράδειγμα της AEGEAN

Για την Ελλάδα, ένας από τους ηγέτες αυτών των προσπαθειών είναι αναμφίβολα η AEGEAN, η οποία και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα βιωσιμότητας, που καλύπτει κάθε πτυχή της δραστηριότητάς της. Δράσεις ανακύκλωσης, αντικατάστασης των προϊόντων και υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται κατά την πτήση αλλά και στα lounges και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, κινήσεις προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των αεροσκαφών, ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας και μείωση του παραγόμενου θορύβου, γίνονται η βάση μιας εντατικής προσπάθειας που βρίσκει την κορύφωσή της στην αντικατάσταση του στόλου της εταιρείας από υπερσύγχρονα αεροσκάφη A320neo και A321neo και τη συνακόλουθη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Open Image Modal
AEGEAN

 

Καθαρές πτήσεις

Οι αριθμοί μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της ανανέωσης. Τα νέα αεροσκάφη μειώνουν το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα κατά 19-23% σε σύγκριση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus, ενώ όταν συγκριθούν με τα πρώτα – καινούργια τότε – αεροσκάφη της εταιρείας το 1999, η μείωση αγγίζει το 50%, αντανακλώντας τη διαχρονική σημασία του περιβάλλοντος κατά τη χάραξη της στρατηγικής της AEGEAN.

Ήδη στη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία είχε προχωρήσει στην ανανέωση του turbo prop στόλου της, αντικαθιστώντας με αεροσκάφη τύπου ATR 72 – 600 κυρίως τα Q400 Bombardier – κίνηση που επέφερε επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 25-30% στο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των δρομολογίων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια εσωτερικού και τις πτήσεις άγονων γραμμών.

Από αυτά τα στερεά θεμέλια, η περιβαλλοντική πολιτική της AEGEAN αναπτύσσεται για να συμπεριλάβει κάθε στιγμή της κάθε πτήσης, μέσα από μια σειρά από πράσινες πρακτικές. Είτε πρόκειται για τη συστηματική χρήση βιοκαυσίμων (SAF), είτε για την κατάργηση ή ακόμη μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού, είτε για την παροχή στους επιβάτες της δυνατότητας αντιστάθμισης των εκπομπών τους, είτε για την περαιτέρω διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. 

Καινοτομία στα καύσιμα

Προφανώς, το είδος και η βέλτιστη αξιοποίηση των καυσίμων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχει λάβει για την αποδοτικότερη διαχείριση της εναερίου κυκλοφορίας, την υιοθέτηση στρατηγικών βελτιστοποίησης των διαδρομών και τον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών/πτητικών διαδικασιών (διαδικασίες προσγείωσης/απογείωσης) και τη σειρά συνεργατικών προσπαθειών στις οποίες συμμετέχει με αεροδρόμια και Αρχές, η AEGEAN έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πραγματοποίησε πτήση με μείγμα βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων τον Ιούλιο του 2021, κατά την πτήση παραλαβής ενός ακόμη αεροσκάφους τύπου A321neo από το Αμβούργο.

Open Image Modal
AEGEAN

 

Πράσινη πρωτιά

Τώρα, παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας, η εταιρεία προχωρά με γενναία βήματα προς τη σταδιακή ένταξη των βιοκαυσίμων στην επιχειρησιακή της λειτουργία, έχοντας προχωρήσει πρόσφατα και στην ανακοίνωση συμφωνίας με την ΕΛΠΕ για το πρώτο πρόγραμμα χρήσης SAF (Sustainable Aviation Fuels) σε πτήσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η AEGEAN θα χρησιμοποιεί SAF σε πτήσεις που αναχωρούν από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη και με τον τρόπο αυτό θα γίνει η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία, αλλά και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, που θα χρησιμοποιεί σε τακτική βάση τα βιοκαύσιμα για την πραγματοποίηση πτήσεων.

Αύξηση του οικονομικού και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, σημείωσε:

«Στην AEGEAN εργαζόμαστε συστηματικά τα τελευταία χρόνια για περισσότερο πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές, τόσο μέσα από το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου μας όσο και μέσα από την εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων, όπως είναι η διευρυμένη χρήση βιώσιμων καυσίμων στις πτήσεις μας. 

»Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τη χρήση μείγματος SAF σε πτήσεις μας από τη βάση της Θεσσαλονίκης, παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων, υλοποιεί τη δέσμευσή μας για συνεχή αύξηση του οικονομικού μας αποτυπώματος ενόσω το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα θα μικραίνει. Ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εφοδιάζουμε με καύσιμα που εμπεριέχουν SAF και τις πτήσεις μας που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας. 

»Καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις και μέσα από τη συνεργασία να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις κατάλληλες πολιτικές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους».

Open Image Modal
AEGEAN

 

Προορισμός η προστασία του περιβάλλοντος

Η δέσμευση της εταιρείας σε όλο και περισσότερους μακροχρόνιους στόχους βιωσιμότητας, γίνεται σαφής και από την ευθυγράμμισή της με την πρωτοβουλία «Destination 2050 – A Route to Net Zero European Aviation», η οποία στηρίζεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Με κεντρικά εργαλεία την ανανέωση του στόλου της, τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και τις διαρκείς βελτιώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο, η AEGEAN ήδη πετά προς την επίτευξη αυτού του πολύτιμου σκοπού.